On December 17, 2025, Dr. Poramate Sittisun, a lecturer at the School of Energy and Environment, University of Phayao, and project leader of the initiative to enhance the capacity of local rice cracker products through drying and packaging innovations toward the Sustainable Development Goals, conducted an on-site hands-on training workshop to transfer knowledge in technology and innovation. The activity aimed to upgrade and strengthen the sustainable competitiveness of local products at the Yian River Basin Fish Farming and Fish Processing Community Enterprise, Ban Mai Subdistrict, Mueang District, Phayao Province.
On this occasion, Dr. Ronnakorn Sroynak, a specialist in Food Science and Technology from the Faculty of Agriculture and Natural Resources, University of Phayao, was honored as a guest speaker. He delivered a lecture titled “Food Science Techniques for Rice Cracker Product Development.” More than 30 participants, including students and local community members, attended the workshop.
The Yian River Basin Fish Farming and Fish Processing Community Enterprise operates freshwater fish farming, particularly tilapia, and processes tilapia to add value and prevent market oversupply from selling only fresh fish. The products are processed into items such as tilapia fish crackers, tilapia chili paste, and others, providing an additional source of income for the group. Accordingly, the School of Energy and Environment proposed improving and developing the production, packaging, and processing processes by promoting the use of infrared drying systems. This approach addresses the needs of the community enterprise and identifies suitable operating conditions in line with Sustainable Development Goal 8 (SDG, which promotes sustained, inclusive, and sustainable economic growth, full and productive employment, and decent work for all.
เมื่อวันที่ 17 ธ.ค.68 ที่ผ่านมา ดร.ปรเมษฐ์ สิทธิสันติ์ อาจารย์ประจำคณะพลังงานและสิ่งแวดล้อม ม.พะเยา หัวหน้าโครงการเสริมสร้างศักยภาพผลิตภัณฑ์ข้าวตังท้องถิ่นด้วยนวัตกรรมการอบแห้งและบรรจุภัณฑ์สู่เป้าหมายการพัฒนาที่ยั่งยืน ลงพื้นที่จัดอบรมเชิงปฏิบัติการถ่ายทอดองค์ความรู้ด้านเทคโนโลยีและนวัตกรรม ยกระดับและเพิ่มศักยภาพการแข่งขันของผลิตภัณฑ์ท้องถิ่นให้ยั่งยืน ณ วิสาหกิจชุมชนเลี้ยงปลาและแปรรูปปลาลุ่มน้ำเหยี่ยน ต.บ้านใหม่ อ.เมือง จ.พะเยา ซึ่งได้รับเกียรติจาก ดร.รณกร สร้อยนาค ผู้เชี่ยวชาญด้านวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีการอาหาร คณะเกษตรศาสตร์และทรัพยากรธรรมชาติ ม.พะเยา เป็นวิทยากรบรรยาย “เทคนิคด้านวิทยาศาสตร์การอาหารสำหรับการพัฒนาผลิตภัณฑ์ข้าวตัง” โดยมีนิสิตและชาวบ้านเข้าร่วมฯ กว่า 30 คน
วิสาหกิจชุมชนเลี้ยงปลาและแปรรูปปลาลุ่มน้ำเหยี่ยน ประกอบกิจการเลี้ยงปลาน้ำจืด ได้แก่ ปลานิล และแปรรูปปลานิลเพื่อเพิ่มมูลค่า ป้องกันการล้นตลาดของการขายปลาสดเพียงอย่างเดียว โดยนำมาแปรรูปเป็นข้าวเกรียบปลานิล น้ำพริกปลานิล ฯลฯ ซึ่งเป็นรายได้อีกทางของกลุ่ม คณะพลังงานฯ จึงมีแนวคิดในการปรับปรุงพัฒนากระบวนการผลิตและกระบวนการบรรจุภัณฑ์และแปรรูป ด้วยการส่งเสริมพัฒนาระบบอบแห้งแบบอินฟราเรด เพื่อตอบโจทย์ความต้องการและหาสภาวะที่เหมาะสมของกลุ่มวิสาหกิจ ตามเป้าหมายการพัฒนาที่ยั่งยืน SDG8 ที่ส่งเสริมการเจริญเติบโตทางเศรษฐกิจที่ต่อเนื่อง ครอบคลุม และยั่งยืน การจ้างงานเต็มที่และการมีงานที่มีคุณค่าสำหรับทุกคน