On January 25, 2024, Assoc. Prof. Dr. Torpong Kreetachat, the Dean of the School of Energy and Environment -SEEN, along with Dr. Poramate Sittisun, Assistant Dean (Project Head), School members, and staff participated in the competition and exhibition of project outcomes titled " 1 faculty 1 Smart Community Project" at the 13th National Conference, Phayao Research "FRONTIER AREA BASED RESEARCH FOR SUSTAINABILITY DEVELOPMENT GOALS."
In this event, they presented the development of value-added products from the local community enterprise, the processing of “Ong Maan Poo” or “Crab Paste” in Ban Mai Village, Mueang, Phayao Province. This initiative was an extension of the U2T for BCG project, employing automatic extraction technology to enhance production efficiency. The project aimed to elevate the quality of crab paste products by developing packaging and adjusting product sizes for convenient distribution to specific customer groups. The products were marketed under the brand name "Yaay Kam." The project received recognition and was honored with the "Gold Level" project award by University of Phayao.
วันที่ 25 มกราคม 2567 รศ.ดร.ต่อพงศ์ กรีธาชาติ คณบดีคณะพลังงานและสิ่งแวดล้อม พร้อมด้วย ดร.ปรเมษฐ์ สิทธิสันติ์ ผู้ช่วยคณบดี (หัวหน้าโครงการ) คณาจารย์และเจ้าหน้าที่ เข้าร่วมกิจกรรมประกวดนิทรรศการผลการดำเนินโครงการ 1 คณะ 1 ชุมชนนวัตกรรม ในงานประชุมวิชาการระดับชาติพะเยาวิจัย ครั้งที่ 13 FRONTIER AREA BASED RESEARCH FOR SUSTAINABILITY DEVELOPMENT GOALS ด้วยการพัฒนาผลิตภัณฑ์อ่องมันปูของวิสาหกิจชุมชนแปรรูปปูนา ต.บ้านใหม่ อ.เมือง จ.พะเยา สานต่อโครงการ U2T for BCG ด้วยเทคโนโลยีเครื่องกวนอัติโนมัติ เพื่อเพิ่มประสิทธิภาพการผลิต และยกระดับผลิตภัณฑ์อ่องมันปูด้วยการพัฒนาบรรจุภัณฑ์และขนาดผลิตภัณฑ์ ให้สะดวกต่อการจัดจำหน่ายส่งต่อไปยังลูกค้าเฉพาะกลุ่ม ภายใต้ชื่อผลิตภัณฑ์ “ยายคำ” และได้รับการประเมินให้ได้รับรางวัลการดำเนินโครงการใน “ระดับทอง” จากมหาวิทยาลัยพะเยา อีกด้วย