
ผู้ช่วยศาสตราจารย์ ดร.สันธิวัฒน์ พิทักษ์พล ผู้อำนวยการสถาบันนวัตกรรมและถ่ายทอดเทคโนโลยี มหาวิทยาลัยพะเยา พร้อมด้วยคณะนักวิจัยจากคณะต่างๆ ประชุมหารือร่วมกับ ดร.ธีรพงศ์ ยะทา CEO บริษัท Premier Innova และเจ้าของเทคโนโลยีระบบนำส่งโดยใช้นาโนเทคโนโลยีในการนำส่งแบบมุ่งเป้าประสิทธิภาพสูงของยา วัคซีน ชีววัตถุและสารออกฤทธิ์ทางชีวภาพที่ใช้วัตถุดิบในท้องถิ่นมาเพิ่มมูลค่าเป็นสารสกัดพืชและสมุนไพรอนุภาคนาโนประสิทธิภาพสูงเพื่อเป็นองค์ประกอบของอาหารเชิงสุขภาพและเครื่องสำอาง ในโอกาสนี้ได้หารือถึงการทำงานร่วมกันทั้งในด้านการจัดฝึกอบรมถ่ายทอดเทคโนโลยีให้กับผู้ประกอบการด้านอาหารและสมุนไพรในพื้นที่กลุ่มจังหวัดภาคเหนือตอนบน 2 พะเยา เชียงราย แพร่ น่าน และการวิจัยและพัฒนาร่วมกับอาจารย์คณะต่างๆ ของมหาวิทยาลัยพะเยา ซึ่งจะทำให้เกิดการยกระดับการใช้เทคโนโลยีของผู้ประกอบการในพื้นที่ สร้างผลิตภัณฑ์และช่องทางการตลาดสินค้านวัตกรรมใหม่ๆ และการเพิ่มรายได้ไปสู่ผู้ที่เกี่ยวข้องในห่วงโซ่คุณค่าการผลิตอาหารแปรรูปในกลุ่มจังหวัดต่อไป
Assistant Professor Dr. Santiwat Pithakpol, director of the Institute of Innovation and Technology Transfer University of Phayao along with researchers from various faculties discussed with Dr. Teeraphong Yatha, CEO of Premier Innova company which uses of local raw materials to add value into high-performance drug delivery system nanoparticle plant and herbal extracts. These nano particles are also used as components of functional foods and cosmetics. On this occasion, the research group discussed on working together in terms of organizing training, transferring technology to food and herbal entrepreneurs in the upper northern provinces group 2, Phayao, Chiang Rai, Phrae and Nan provinces. Moreover, planning of research and development projects with professors from various faculties were also discussed. This cooperation will raise the level of technology utilization by local entrepreneurs, create new innovative products and marketing channels and increasing income to those involved in the processed food production value chain in the group of provinces.